Genel

Karatay, “Kelle Paça Yüzde 1500 Kolestrolü Yükseltmez”

Canan Karatay Anlattı, Yiyecekler Kolesterolümüzü Yükseltir Mi

Prof. Dr. Canan Karatay, Karatay Sözü ismini verdiği Youtube kanalı üzerinden yaptığı açıklamada, toplumda çok tartışılan kolestrol konusuna açıklık getirdi.

 

Paylaştığı videoda en çok endişe edilen konulardan biri olan kelle paçanın kolesterolü yükseltip yükseltmediğine dair konuşan Prof. Dr. Canan Karatay, “’Hocam siz kelle paça yiyin, sağlıklıdır diyorsunuz. Peki ya kolesterolüm yükselirse. ‘Ben kolesterolüm yükseliyor diye haftada bir yiyorum’ gibi bir sürü ifadelerle karşılaşıyoruz. Bunu açıklık getirmek istiyorum. Çünkü kelle paça, yüzde yüz. Kelle paça 100’de 1500 kolesterolü yükseltmez. Bir daha söylüyorum. Kelle paça yemekle kolesterolümüz yükselmez. Kolesterolümüz yiyeceklerle yükselmez. Tereyağı da yükseltmez. Trabzon yağı da yükseltmez. Saf Urfa yağı da yükseltmez. Yumurta hiç yükseltmez. Bunları lütfen artık rahatlıkla korkmadan tüketebiliriz. Bunu açıklamaya çalışıyorum.” dedi.

 

Kolesterol Hakkındaki Yanlış ve Bilim Dışı Algılama Senelerdir Korku Yarattı
Kolesterol Hakkındaki Yanlış ve Bilim Dışı Algılama Senelerdir Korku Yarattı

Kolesterol Hakkındaki Yanlış ve Bilim Dışı Algılama Senelerdir Korku Yarattı

Kolesterolün yağ olmadığına, vücudumuzda bir steroid hormonu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay, “Kolesterol, yağ değildir bir daha söylüyorum. Yediğimiz hiçbir şey kolesterolü yükseltmez. Korkmayın diye söylüyorum. Bu yanlış ve bilim dışı algılama senelerden beri halkımızda korku yarattı. Tabii ki bu korku yaratmanın sonucunda neler olduğunu biliyoruz. Bu korku algılaması hakikaten bir terör gibi herkesin beynine işledi. Kolesterol bir tek formüldür. Bir de kimyasal formüldür. İyisi de kötüsü de yoktur. Hepsi uydurmadır. Kolesterol hastalığı diye bir hastalık da yoktur. Kolesterol damarları tıkamaz. Kolesterol kalp krizi yapmaz. Ben kalp doktoru olarak konuşuyorum. Şunu açıklamak istiyorum. Belirtmek istiyorum. İçiniz rahat etsin diye söylüyorum.” diye konuştu.

 

Damarlarında Tıkanıklık Olamayan, Damar Sertliği Yaşamayan Hastalara Bakıyoruz; Kolesterolleri Yüksek
Damarlarında Tıkanıklık Olamayan, Damar Sertliği Yaşamayan Hastalara Bakıyoruz; Kolesterolleri Yüksek

Prof. Dr. Canan Karatay: “Damarlarında Tıkanıklık Olamayan, Damar Sertliği Yaşamayan Hastalara Bakıyoruz; Kolesterolleri Yüksek”

Kendisinin yoğun bakımda yüzlerce kalp krizi geçiren hasta görmüş, tedavi etmiş bir hekim olduğunu hatırlatan Prof Dr. Canan Karatay şunları söyledi, “Yoğun bakımda felçli hastaları, görmüş, tedavi etmiş bir kişiyim. Ayrıca anjiyo yaparak kalp damarlarını inceleyen bir kişiyim. Boyun damarlarını inceleyen bir kişiyim. Bu hastalarda gördük ki kalp krizi geçirenlerin yüzde ellisinde kolesterolleri düşük veya normal. Yani yüksek değil. Ayrıca anjiyo yaptığımız ve de damarları tıkalı olan yan damarlarla beslenen kalbi olan kişilerde dahi bakıyoruz kolesterol düşük normal. Damarları normal olarak çıkan, kalp damarları normal olarak çıkan, boyun damarları normal olarak çıkan, böbrek damarları normal olarak çıkan tıkanıklık olmayan, damar sertliği olmayan kişilerde bakıyoruz, kolesterolleri yüksek, yüksek. “

  LGS Tercih Sonuçları Açıklandı!

 

Tek Formülü Olan Kolesterolün İyisi Yahut Kötüsü Yoktur
Tek Formülü Olan Kolesterolün İyisi Yahut Kötüsü Yoktur

Tek Formülü Olan Kolesterolün İyisi Yahut Kötüsü Yoktur

Kalp damarlarını tıkayan, kalp krizine neden olan, felç yapan şeyin kolesterol olmadığının altını çizen Prof. Dr. Canan Karatay, “İnsan vücudu bir o okyanustur, insan vücudunda o kadar binlerce etken vardır. Bir tek kolesterolün ve de bir tek formülü olan kolesterolün iyisi ve kötüsü de olmadığı gibi damarları tıkadığı, kalp krizi yaptığı fikri bilime aykırıdır. İnsan vücuduna aykırıdır. Biyokimyaya aykırıdır. Biyolojik moleküler biyolojiye aykırıdır. Böyle bir basitlik olamaz. İnsan vücudu bu kadar basit değildir. Damarların tıkanması için birçok etken vardır ve birçok etken vardır. Bunu her zaman söylüyoruz. Bütün senelerden beri dilimde tüy bitti. Bunu açıklıyorum. Damarları tıkayan kolesterol değildir. Korkmayın diye söylüyorum.” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu